Apa Itu Takaful?

Pengenalan

Sebelum anda membuat pemilihan pelan insurans buat diri dan keluarga, anda haruslah faham konsep takaful dengan jelas agar ia dapat memberi perlindungan yang terbaik sesuai dengan kemampuan kewangan.

Namun begitu, kadangkala istilah-istilah insurans memeningkan terutamanya jika ia bukan dalam Bahasa Malaysia seperti sesetengah istilah takaful yang asalnya dari bahasa Arab.

Oleh itu, adalah lebih baik sekiranya anda mengetahui terma yang selalu digunakan dalam perlindungan takaful.

Berikut merupakan istilah-istilah asas yang penting berkaitan takaful:

Takaful ialah satu pelan insurans yang memiliki ciri patuh Shariah. Ini bermaksud di bawah Takaful, terdapat banyak produk patuh Shariah yang lain seperti Takaful perubatan, Takaful kenderaan, dan banyak lagi. Istilah Takaful juga merujuk kepada konsep insurans Islamik yang berasaskan kerjasama bersama, dimana segala risiko dan dana dikongsi bersama. Bantuan kewangan juga disediakan dibawah Takaful yang dikenali sebagai Tabarru’ (sedekah) dengan dana yang disumbang oleh individu dibawah perlindungan Takaful.

Syarikat Takaful pertama di Malaysia ditubuhkan pada tahun 1985 selepas penggubalan Akta Takaful 1984. Persatuan Takaful Malaysia (Malaysian Takaful Association MTA) ialah badan yang bertanggungjawab untuk menjadi rujukan untuk semua perkara berkaitan Takaful di Malaysia. Selain itu, industri Takaful di Malaysia turut dikawal selia oleh Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013.

Ciri-ciri Takaful

Insurans Takaful

  • Perkongsian risiko – risiko tidak hanya ditanggung oleh syarikat insurans sepertimana insurans konvensional, tetapi turut ditanggung oleh semua pihak dibawah Takaful tersebut.
  • Polisi ‘no claim cashback’ – jika anda tidak membuat sebarang tuntutan dalam tempoh perlindungan tersebut, anda akan terima rebat tunai dari syarikat Takaful anda. Jumlah rebat tersebut ditentukan oleh syarikat Takaful dan tiada jumlah tetap.
  • Patuh Shariah (Paling penting bagi Muslim)– perlu mematuhi undang-undang Shariah dan tidak terlibat dalam sebarang transaksi haram.

Jenis-jenis perlindungan yang ditawarkan dalam takaful adalah seperti:

  • Pelan Motor
  • Pelan Perubatan dan Kesihatan
  • Polisi Perjalanan
  • Polisi Empunya Rumah
  • Polisi Berkaitan Pelaburan
  • Pelan Keluarga
  • Pelan Kemalangan Diri

Sebagai contoh Takaful/Pelan Motor atau kenderaan. Pelan ini akan melindungi anda dari kerugian atau kerosakan kenderaan sendiri akibat kemalangan atau kecurian, kebakaran; dan/atau kecederaan atau kematian, kerosakan atau kerugian harta benda pihak ketiga. Pihak ketiga ni contohnya jika anda terlanggar kenderaan orang, maka orang tersebut (mangsa) dikenali sebagai orang ketiga.

Kalau Takaful/Pelan Perubatan dan Kesihatan, lebih kurang sama dengan Insurans/Polisi Perubatan dan Kesihatan di mana ia akan memberi perlindungan terhadap kos rawatan perubatan persendirian. Dalam kedua-dua insurans dan takaful ni ada jenis-jenis perlindungan yang anda perlu pilih mengikut kesesuaian dan keperluan serta kemampuan anda.

Selain itu, di bawah pelan takaful, anda boleh menikmati perkongsian lebihan atau keuntungan daripada dana takaful berdasarkan nisbah yang anda telah persetujui itu pun jika anda tidak membuat sebarang tuntutan sepanjang tahun tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share artikel ini

Topik lain anda mungkin berminat

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Hai saya Kamal. Hubungi saya dengan menekan butan WhatsApp di bawah

Topik lain anda mungkin berminat

Cara Setup Step by Step Google My Business (GMB) untuk perniagaan anda

    Pengenalan Google My Business (GMB) Platform Marketing Online.   Download app GMB di Google Playstore di sini, dan Apple Store di sini  Musim PKP …

Baca Lagi →

Asas Facebook Ads

ASAS LANGKAH CARA BUAT FB ADS (Julai 2021) Facebook adalah media sosial untuk orang bersosial, ingat keyword ini. Bersosial. Tips untuk membuat iklan di Facebook …

Baca Lagi →

Pelaburan Untuk ‘Newbie’ – Apa Yang Terbaik? Kenapa Perlu Melabur?

Cuba fikir sekejap, apa pelaburan yang terbaik dan boleh dipercayai di Malaysia sekarang ini? Kalau ikut objektif saya la, saya suka pelaburan dalam masa yang …

Baca Lagi →
Kewangan

Buat Perancangan Kewangan Seawal Mungkin

“Mal, bagaimana nak rancang kewangan dengan baik?” Ini soalan yang kerap ditanya oleh kawan saya yang mahu susun kewangan. Jawapannya adalah susun kewangan. Bagaimana nak …

Baca Lagi →
Financial Planning

Nak Menyimpan Tapi Gaji Tak Cukup?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Nak simpan tapi gaji tak cukup. Dah tu nak buat macam mana? Macam mana nak menyimpan dalam untuk masa depan? Langkah …

Baca Lagi →

Bina Bisnes Online Anda Sekarang

Share